Odtruwanie organizmu bazujące na kaszy jaglanej to jeden z najzdrowszych i najłatwiejszych sposobów na pozbycie się toksyn. Jest stosunkowo krótki, nie wymaga przestrzegania ścisłego postu i przynosi wiele dodatkowych korzyści.

Dlaczego detoks jaglany?

Taki detoks jest dobrą propozycją dla osób, które z powodów zdrowotnych nie są w stanie przeprowadzić klasycznej głodówki. Sprawdzi się też w przypadku, gdy mamy problem z restrykcyjnym postem i nie radzimy sobie z napadami głodu. Podczas detoksu jaglanego spożywamy posiłki, które na dodatek są całkiem sycące. Co więcej, kasza jaglana i stosowane podczas detoksu przyprawy rozgrzewają, dzięki czemu takie oczyszczanie można przeprowadzać nawet w zimie. Detoks jaglany nie powoduje okresowego pogorszenia samopoczucia ani nie obniża sprawności umysłowej, co zdarza się podczas klasycznej głodówki. Będąc na diecie jaglanym możemy funkcjonować normalnie.

Zanim zaczniesz detoks jaglany

Przeprowadzenie oczyszczania kaszą jaglaną należy rozpocząć w odpowiedni sposób. Na dwa tygodnie przed pierwszym dniem detoksu należy zacząć pić przed śniadaniem ciepłą wodę alkaliczną. Napój powinno się spożywać także w ciągu dnia. W tym czasie należy również wykluczyć z diety żywność wysoko przetworzoną: fast foody, ciasta, słodycze, parówki, konserwy, ser żółty, jogurty owocowe, a także alkohol. Nasz jadłospis na etapie przygotowań powinien obfitować w warzywa, owoce, pestki, orzechy i produkty pełnoziarniste.

Detoks jaglany – zasady

Detoks powinien trwać 12 dni, jednak dopuszcza się wydłużenie go do 21 lub 28 dni, jeśli pozwoli na to nasze samopoczucie. Każdy dzień odtruwania rozpoczynamy od szklanki ciepłej wody alkalicznej. Następnym etapem jest wypicie kleiku z siemienia lnianego (wystarczy zalać łyżeczkę proszku wrzątkiem i poczekać, aż nieco przestygnie). Przez pierwsze dwa dni możemy jeść tylko zupę jaglaną, składającą się z kaszy, warzyw i przypraw takich jak majeranek, kolendra, chili, kurkuma, ziele angielskie czy tymianek. W kolejnych dniach do jadłospisu włączamy owoce z dodatkiem kaszy jaglanej (możemy przyprawiać je na przykład cynamonem i imbirem) oraz warzywa.

Korzyści z detoksu jaglanego

Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, wymiata szkodliwe składniki z jelit, a także odkwasza. Ze względu na to, że jest bogatym źródłem krzemu i krzemionki ma korzystny wpływ na kości, jak również włosy, skórę i paznokcie. W kaszy jaglanej znajduje się też witamina B, magnez, potas, żelazo, sód, cynk i fosfor. Po zakończeniu detoksu nasze organy funkcjonują lepiej, mamy więcej energii, przemiana materii przyspiesza, a do tego wyglądamy lepiej.